nov

Hout staat erom bekend sfeer en warmte uit te stralen. Maar is het wel aan te raden om te bouwen met hout, aangezien het reageert op de aanwezigheid van vocht? Natuurlijk wel, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden.

Beter voorkomen dan genezen

Hout is een natuurproduct dat door bewerking in je woning kan gebruikt worden. Het probleem met hout is dat het vocht opneemt en weer loslaat, afhankelijk van de luchtvochtigheid. Daardoor krimpt het of zet het uit. Zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid stabiel blijft gedurende het jaar. Zo zal je minder tot geen vochtproblemen ondervinden.

Bouwen met hout: problemen in je woning

Heb je wel al vochtproblemen in je houten vloer? Dan kan je vloer zelfs opbollen of kromtrekken. Daarnaast kan er ook nog schimmelvorming optreden. Heeft je vloer een lange tijd een te hoog vochtgehalte gekend? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmelzwammen. De schimmels zijn schadelijk voor het hout, maar zijn niet meteen zichtbaar omdat ze in het hout zitten. De boodschap is: contacteer tijdig een vochtbestrijdingsexpert om het probleem op te lossen. Huiszwam kan namelijk houten vloeren, trappen en deuren zwaar aantasten.

Huiszwam opsporen

Huiszwam is niet meteen te herkennen, maar toch zijn er een aantal symptomen die erop wijzen. Je hout krijgt een zachte structuur en kun je doorprikken met een scherp voorwerp. Daarnaast wordt het hout rot en breekbaar en kan er een schimmelgeur optreden. Helaas stopt de schimmelzwam niet als alle voedingsbestanddelen uit het hout zijn opgebruikt. Via het metselwerk zal de schimmel zich verder verspreiden naar een andere ruimte die (gedeeltelijk) uit hout bestaat.

Haal een vochtmeter in huis

Om de luchtvochtigheid te meten, kun je een vochtmeter of hygrometer gebruiken. Zo weet je wanneer de luchtvochtigheid te laag of te hoog is en kun je eventueel bijsturen met een luchtbevochtiger of –ontvochtiger.