jul

Veel vochtproblemen worden veroorzaakt door opstijgend water uit de grond of insijpelend regenwater in de muren. In huizen met een onderbouwde kelder wordt de kelderruimte vaak het eerste slachtoffer. Met een goede kelderdichting kun je het vocht nochtans definitief uit je woning weren. Ontdek hoe het in zijn werk gaat!

Zorg voor een stabiele ondergrond

Een goede kelderdichting gebeurt steeds op een stabiele constructie of ondergrond. Bij gebrek aan stabiliteit riskeer je scheuren en lekken, waardoor de vochtproblemen gewoon terugkomen. De meeste oude keldervloeren liggen op volle grond en zijn dus niet stabiel. In dat geval moet je eerst een nieuwe grondlaag voorzien of een nieuwe vloerplaat aanleggen.

Meet het waterpeil van het grondwater

De meest passende kelderdichting is afhankelijk van de omvang van de vochtproblemen. Het grondwaterpeil speelt hier een bepalende rol in. Ligt dit peil hoger dan je keldervloer, moet je dringend ingrijpen. Ligt het peil lager, kan het grondwater niet via de vloer opstijgen en heb je in principe alleen last van insijpelend regenwater.

Cementeer de keldermuren

Een belangrijk onderdeel van een goede kelderdichting is het waterdicht cementeren van de keldermuren. Breng in verschillende fases fixeerlagen, snel drogende cement en hydraulische waterdichtingsmortels aan.

Het meeste water komt binnen via de kimnaad; het aansluitingspunt tussen de muren en de vloer. Ondersteun dit cruciale punt dus voldoende door een versterkte hiel aan te brengen.

Zorg voor voldoende isolatie en ventilatie

Een traditionele kelderdichting lost condensatieproblemen niet op. Daardoor blijven de muren koud en vochtig. Via kelderdrainage kun je het teveel aan water op de gewenste manier afvoeren. Met waterafstotend isolatiemateriaal kun je perfect je keldermuren isoleren. Zorg ook altijd voor een goede ventilatie om het ontstaan van schimmels en bacteriën te voorkomen.

Interesse om je kelder op een professionele manier te dichten? Neem dan snel contact met ons op.