Wie droomt er nu niet van een lange, warme zomer? In ons gematigd zeeklimaat worden hete dagen helaas ook gevolgd door hevig onweer. Zeker in Vlaanderen, met de dichte lintbebouwing, leidt massale regenval al eens tot wateroverlast of overstromingen. Het is dus zeker aan te raden om na periodes van felle onweersbuien je huis te controleren op insijpelend vocht of andere vochtproblemen.
Hoe herken ik vochtproblemen?
Er zijn verschillende elementen die je waarschuwen als je huis last ondervindt van vochtproblemen: natte plekken op de muur, afbrokkelende verf en loskomend behang zijn vaak de eerste signalen. Als het vocht vrij spel blijft krijgen, ontstaat er in een volgende fase schimmelvorming. Schimmels zijn uiterst schadelijk voor je woning en je gezondheid: naast muffe geuren bestaat het risico op schimmelallergie.
Een efficiënte controle: voorkomen is beter dan genezen
Als je bovenstaande verschijnselen opmerkt, is de omvang van het vochtprobleem vaak al vrij groot. Vocht kan ook in een vroeger stadium ontdekt en bestreden worden, zonder dat je al geconfronteerd wordt met de eerste concrete signalen. Controleer gevoelige plaatsen als de kelder en de gevel op mogelijke insijpelend of opstijgend water.
Een vochtdiagnose: pak het probleem bij de wortel aan
Merk je toch de eerste signalen van vochtproblemen op? Of is de toestand zelfs al vrij ernstig? Dan is het tijd om het vocht professioneel te laten bestrijden. Daarbij is het belangrijk om eerst een grondige diagnose uit te voeren.
Via een intensieve analyse kunnen vochtprofessionals het vochtprobleem lokaliseren en identificeren. Om vocht efficiënt te bestrijden, moet je namelijk weten wat de exacte oorzaak is. Op basis van die diagnose kan de juiste behandeling gekozen worden (muren injecteren, gevelbehandeling, kelderdichting, …).
Interesse om je huis te laten controleren op mogelijke vochtproblemen? Contacteer DLVochtbestrijding voor een gratis diagnose.