De kelder is de ruimte bij uitstek waar we onze spullen stockeren die we nergens anders kwijt kunnen. Daarnaast gebruiken we de koele ruimte ook als opslagplaats voor allerlei voeding en drank. In het licht daarvan is het uitermate belangrijk dat de kelder droog is. Schimmel is nefast, zeker in een ruimte waar voeding wordt bewaard. Daarom geven we je enkele tips om vochtproblemen in de kelder te voorkomen.
Het grondwater is de boosdoener
Water in de kelder is een van de vaakst voorkomende vochtproblemen waarmee we te maken krijgen. Dat is ook logisch. De druk van het grondwater op de muren en de fundamenten van je woning kan enorm groot zijn. Muren die hier niet tegen bestand zijn, gaan onherroepelijk scheuren en lekken. Het doet er dan helemaal niet toe of je met een oude of recente woning te maken krijgt. Ook nieuwbouwwoningen vallen vaak ten prooi aan natte kelders.
Kelderdichting: de eerste stap
Maar er is wel wat aan te doen. Heb je vochtproblemen in de kelder, dan is een goede kelderdichting het begin van het herstel. Een vereiste daarvoor is wel dat de kelderdichting op een stabiele ondergrond kan worden aangebracht. Vooral bij oude woningen is dat weleens een probleem. Die liggen namelijk op volle grond en zijn dus niet zo stabiel.
Herbekuiping of drainage van de kelder
Heb je te maken met insijpelend vocht, dan is een herbekuiping aan de orde. De kelder krijgt dan een nieuwe veellagige ondergrond in cement waardoor vocht niet langer in de ruimte kan dringen. Ook drainage kan een oplossing zijn voor vochtproblemen in de kelder. Het grondwater wordt dan via een buizensysteem afgevoerd waardoor het niet meer in de kelder terechtkomt.
Welke techniek het best is voor jouw probleem laat je het door professionals beslissen. Eén troost wel: hoe nat je kelder ook is, er is steeds een oplossing voor! Neem vandaag nog contact met ons op voor een offerte.