sep

Om vochtproblemen te voorkomen, is zowel isolatie als ventilatie onmisbaar. Een degelijk geïsoleerde woning heeft een nagenoeg constante temperatuur, wat het gezondste is voor je huis. Ventilatie is dan weer nodig om de vochtige, vervuilde lucht af te voeren en voldoende verse lucht binnen te laten.

Isoleren voor een aangename binnentemperatuur

Een gezonde én energiezuinige woning is vooral een kwestie van een goede isolatie. Een huis zonder isolatie verliest constant warmte door de muren, het dak en de vloer. Om de binnentemperatuur constant te houden, moet je dus altijd energie toevoegen. Zo verlies je veel stroom én geld.

In een goed geïsoleerde woning laat de schil veel minder warmte door, waardoor je minder moet verwarmen. Het is ondertussen gebruikelijk en verplicht om je muren en dak goed te isoleren, maar ook ramen en deuren zijn belangrijk. Warmte glipt naar buiten door de kleinste openingen.

Ventileren voor de gezondheid

Toch kan een goed geïsoleerde woning niet zonder een ventilatiesysteem. Het is de bedoeling dat je huis warmte vasthoudt, maar er is ook nood aan luchtverversing. Terwijl er in oude huizen constant lucht ontsnapt, zijn energiezuinige woningen quasi luchtdicht. Nieuwe woningen worden daarom uitgerust met mechanische ventilatiesystemen die de uitwisseling van gebruikte lucht en frisse buitenlucht op een efficiënte manier reguleren.

Het belang van een goede ventilatie kan onmogelijk worden overschat. Je ventilatiesysteem voert vochtige en vervuilde lucht af uit de badkamer, keuken en wasplaats en zorgt voor de toevoer van verse lucht in de leefruimtes. Zo voorkom je vochtproblemen en hardnekkige schimmels. Ook CO-vergiftiging is vaak het gevolg van een slechte ventilatie.

Evenwicht

In een gezonde woning is er een perfect evenwicht tussen isolatie en ventilatie. Er gaat zo min mogelijk warmte verloren door ramen, deuren, dak en muren, maar er is wel voldoende luchtverversing. Een goed ventilatiesysteem, zoals een balansventilatiesysteem van type D, regelt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch. De luchtverversing verloopt optimaal, zonder warmteverlies en zonder tocht te veroorzaken.