Heb je schimmel ontdekt in de kelder of, erger nog, in een van de leefruimtes in huis? Dan is het zaak het probleem snel aan te pakken en bovenal grondig, want met een oppervlakkige aanpak bereik je op de lange termijn helemaal niets. De schimmel zal dan hoogstwaarschijnlijk opnieuw opduiken, en je kan weer van vooraf aan beginnen. Hoe je dan wél te werk moet gaan om een schimmelprobleem in huis te bestrijden? Dat verneem je hier.
Schimmel in huis: een geval van opstijgend vocht
Wanneer schimmel in huis opduikt, is dat een teken van een – vaak al ver gevorderd – vochtprobleem. Schimmels zijn namelijk micro-organismen die bijzonder goed gedijen in een vochtige omgeving. Je pakt zo’n schimmelprobleem het best meteen aan, want schimmels zijn niet alleen schadelijk voor je muren, ze kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral mensen met een zwakker immuunsysteem, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen, moeten extra waakzaam zijn voor een schimmel in huis. Die kan namelijk huidirritatie, allergische reacties, overgevoeligheid of zelfs hoofdpijn veroorzaken.
Ook voor de staat van je woning kan een schimmel schadelijke gevolgen hebben. Opstijgend vocht in muren zorgt voor ontsierende vlekken, loslatend behangpapier, beschadigde plinten, ... Kortom: allemaal problemen waar je het liefst zo snel mogelijk van af wil!
Hoe pak je een schimmelprobleem aan?
Eén advies: haal er een professional bij. Het heeft geen zin om zelf aan de slag te gaan met allesreiniger of javel om de schimmel- of vochtplekken te verwijderen, want op die manier laat je de kern van het probleem ongemoeid. Opstijgend vocht is namelijk de oorzaak van schimmels in huis, dus zijn er maatregelen nodig om die schimmels tegen te gaan.
Een specialist in vochtbestrijding zal grondig te werk gaan. Hij komt eerst langs om een diagnose te stellen, en stelt vervolgens een plan van aanpak op. Tegenwoordig zijn er allerlei technieken om vocht in huis te bestrijden, en de professional weet wat de beste techniek is om uw vochtprobleem aan te pakken.
Meestal verloopt zijn werkwijze in vier stappen:
- De aangetaste muren worden geïnjecteerd met een vochtwerend product. Dit roept een halt toe aan opstijgend vocht.
- Het aangetaste pleisterwerk wordt verwijderd.
- Men brengt een speciale muurafwerking aan die ervoor zorgt dat eventueel restvocht niet tot aan het muuroppervlak kan komen.
- De behandelde muren worden opnieuw bepleisterd.
Laat het vochtprobleem dus niet verder ontaarden, maar pak het snel en grondig aan!