jan

Schimmel in huisHeb je schimmel ontdekt in de kelder of, erger nog, in een van de leefruimtes in huis? Dan is het zaak het probleem snel aan te pakken en bovenal grondig, want met een oppervlakkige aanpak bereik je op de lange termijn helemaal niets. De schimmel zal dan hoogstwaarschijnlijk opnieuw opduiken, en je kan weer van vooraf aan beginnen. Hoe je dan wél te werk moet gaan om een schimmelprobleem in huis te bestrijden? Dat verneem je hier.

Schimmel in huis: een geval van opstijgend vocht

Wanneer schimmel in huis opduikt, is dat een teken van een – vaak al ver gevorderd – vochtprobleem. Schimmels zijn namelijk micro-organismen die bijzonder goed gedijen in een vochtige omgeving. Je pakt zo’n schimmelprobleem het best meteen aan, want schimmels zijn niet alleen schadelijk voor je muren, ze kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Vooral mensen met een zwakker immuunsysteem, zoals kinderen, ouderen en zwangere vrouwen, moeten extra waakzaam zijn voor een schimmel in huis. Die kan namelijk huidirritatie, allergische reacties, overgevoeligheid of zelfs hoofdpijn veroorzaken.

Ook voor de staat van je woning kan een schimmel schadelijke gevolgen hebben. Opstijgend vocht in muren zorgt voor ontsierende vlekken, loslatend behangpapier, beschadigde plinten, ... Kortom: allemaal problemen waar je het liefst zo snel mogelijk van af wil!

Hoe pak je een schimmelprobleem aan?

Eén advies: haal er een professional bij. Het heeft geen zin om zelf aan de slag te gaan met allesreiniger of javel om de schimmel- of vochtplekken te verwijderen, want op die manier laat je de kern van het probleem ongemoeid. Opstijgend vocht is namelijk de oorzaak van schimmels in huis, dus zijn er maatregelen nodig om die schimmels tegen te gaan.

Een specialist in vochtbestrijding zal grondig te werk gaan. Hij komt eerst langs om een diagnose te stellen, en stelt vervolgens een plan van aanpak op. Tegenwoordig zijn er allerlei technieken om vocht in huis te bestrijden, en de professional weet wat de beste techniek is om uw vochtprobleem aan te pakken.

Meestal verloopt zijn werkwijze in vier stappen:

  1. De aangetaste muren worden geïnjecteerd met een vochtwerend product. Dit roept een halt toe aan opstijgend vocht.
  2. Het aangetaste pleisterwerk wordt verwijderd.
  3. Men brengt een speciale muurafwerking aan die ervoor zorgt dat eventueel restvocht niet tot aan het muuroppervlak kan komen.
  4. De behandelde muren worden opnieuw bepleisterd.

Laat het vochtprobleem dus niet verder ontaarden, maar pak het snel en grondig aan!

Gerelateerde artikels

Oude woning met vocht? Speel op zeker met een totaalrenovatie

Nieuws
Nederlands
woensdag, december 2, 2015 - 11:45
Het Belgische woonpatrimonium behoort tot de oudste van Europa. Veel huizen en appartementen zijn sterk verouderd en voldoen niet aan de huidige normen en eisen. Woon jij ook in een oud huis met een povere isolatie en een slechte waterdichting? Overweeg dan een totaalrenovatie die niet alleen de oppervlakkige gebreken aanpakt, maar je hele woning een upgrade geeft.

Ventileer ook op koude dagen en nachten

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 28, 2015 - 11:45
Iedereen is overtuigd van het belang van een goede isolatie, zeker in de winter. Ventilatie is voor veel mensen minder vanzelfsprekend. Als het buiten koud is, hou je je ramen en deuren dicht, toch? Vergis je niet: ook in de winter is ventilatie van het grootste belang …

Hoe belangrijk is een goede kelderisolatie?

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 21, 2015 - 11:45
Isolatie is hét woontopic van nu. Een goede isolatie is, in combinatie met een degelijk ventilatiesysteem, onmisbaar in een energiezuinige en gezonde woning. Toch vergeten veel mensen om hun kelder aan te pakken, terwijl dit juist een erg vochtgevoelige ruimte is. Hier lees je waarom kelderdichting en kelderisolatie absoluut onmisbaar zijn.

Voorkomt een passende gevelbekleding vochtproblemen?

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 14, 2015 - 11:45
Vochtproblemen in huis los je niet alleen aan binnenkant op. Ook je gevel speelt een rol in de bescherming tegen vocht. Almaar meer mensen verkiezen spuitkurk als beschermende gevelbekleding. Ontdek hoe je spuitkurk inzet om vochtproblemen te voorkomen.

Nieuw: de vochtmeter met warmtebeeldcamera

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 7, 2015 - 11:45
Een belangrijke innovatie in vochtbestrijding is een nieuwe vochtmeter met ingebouwde warmtebeeldcamera. Met dit toestel krijgt de expert van DL Vochtbestrijding een accuraat beeld van het vochtprobleem en kan hij metingen verrichten op de juiste locaties.