jun

Schimmelvorming op je muren of plafonds wijst op een ernstig vochtprobleem. Het is niet alleen belangrijk om de schimmels snel te verwijderen, maar ook om de diepere oorzaak van het opstijgend vocht aan te pakken.

Schimmelvorming door opstijgend vocht

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door bodemwater dat doordringt in de poriën van de bakstenen en de voegen van je huis. Het gevolg zijn natte muren, loskomend behang of afbrokkelende verf. Op langere termijn ontstaat er schimmelvorming. Deze schimmels verspreiden gassen, die een muffe ongezonde geur in je woning veroorzaken.

Het verwijderen van schimmels

Je moet een onderscheid maken tussen verschillende soorten schimmel. De schimmel die in een gebrekkig verluchte badkamer ontstaat, kun je gemakkelijk verwijderen met water en een detergent. Voor zwarte schimmels op muren wordt het al een ander verhaal. Naast schoonmaakmiddelen als boraxpoeder, bleekmiddel of ammonia kun je opteren voor natuurlijke middelen als waterstofperoxide, tea tree olie, soda of witte azijn.

Het voorkomen van schimmels

Het verwijderen van schimmel is één ding. Als je de dieper liggende oorzaak niet aanpakt, zal het probleem blijvend terugkeren. Zeker als grotere oppervlakten zijn aangetast of de schade te groot is, volstaat alleen reinigen niet meer.

In dat geval moet je volgende stappen ondernemen:

  • Vervang alle spullen die onder de schimmel zitten. Het kan gaan om tegels, vloerbedekking, behang of plafonds.
  • Sluit de beschimmelde ruimte goed af. Zo kunnen schimmelsporen zich niet verder verspreiden door je huis. Sluit alle deuren en plak sleutelgaten eventueel af met tape.
  • Bestrijd het vochtprobleem dat de schimmels veroorzaakt. Plaats een ventilator of een vochtvreter in de betrokken kamer. Bij ernstig opstijgend vocht kun je de muren laten injecteren met een speciale vochtwerende vloeistof. Raadpleeg altijd een gespecialiseerde firma voor professioneel advies.

Advies nodig bij het verwijderen van schimmel? Contacteer ons voor een gratis vochtdiagnose

Gerelateerde artikels

Bouwen met hout: extra risico op vochtproblemen?

Nieuws
Nederlands
woensdag, november 11, 2015 - 11:45
Hout staat erom bekend sfeer en warmte uit te stralen. Maar is het wel aan te raden om te bouwen met hout, aangezien het reageert op de aanwezigheid van vocht? Natuurlijk wel, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden.

Schimmelallergie: schadelijker dan je denkt

Nieuws
Nederlands
vrijdag, augustus 7, 2015 - 11:45
Lopende neus, tranende ogen, jeukende huid of felle niesbuien: het hooikoortsseizoen is weer begonnen en mensen met een allergische aanleg zullen het geweten hebben. Maar niet alle allergische reacties worden veroorzaakt door pollen en stuifmeel. Ook schimmels in vochtige woningen kunnen zware allergieën opwekken.

Schimmel in huis? Pak het probleem grondig aan!

Nieuws
Nederlands
vrijdag, januari 23, 2015 - 14:00

Schimmel in huisHeb je schimmel ontdekt in de kelder of, erger nog, in een van de leefruimtes in huis? Dan is het zaak het probleem snel aan te pakken en bovenal grondig, want met een oppervlakkige aanpak bereik je op de lange termijn helemaal niets. De schimmel zal dan hoogstwaarschijnlijk opnieuw opduiken, en je kan weer van vooraf aan beginnen.