dec

Nogal wat mensen bewaren wijn in hun kelder. Terecht, want wijn bewaar je het best in een stille en donkere ruimte met een stabiel binnenklimaat. Maar hoe zit het juist met de vochtigheidsgraad van een wijnkelder? Lees verder en ontdek in welke omstandigheden je je wijncollectie optimaal bewaart.

Zo rijpt wijn …

Wijn bewaren is een kunst op zich. Om wijn goed te laten rijpen of ‘lageren’, heb je in de eerste plaats een goeie bewaarplek nodig. Idealiter bewaar je wijn als volgt in je kelder:

  • liggend, zodat de wijn in contact staat met de kurk, de kurk niet uitdroogt en de wijn niet oxideert,
  • stil en stabiel, zonder hinder van schokken of trillingen,
  • in het donker, zodat de chemische samenstelling niet kan veranderen onder invloed van UV-stralen,
  • en in een constante temperatuur van om en bij de 12°C. Als je wijnen opslaat voor snelle consumptie, kan het geen kwaad dat de temperatuur hoger ligt, maar warmer dan 25°C zou het nooit mogen zijn.

Luchtvochtigheid en ventilatie

Hoe zit het juist met de luchtvochtigheid? Moet wijn noodzakelijk rijpen in een droge ruimte? Neen, eigenlijk niet. Voor een goeie rijping is het belangrijk dat de luchtvochtigheid rond de 60 à 70 procent ligt. Anders droogt de kurk uit, en begint die vocht te onttrekken aan de wijn zelf. Is de kelder té vochtig, dan zal de wijn de muffe geur van je natte kelder opnemen – allesbehalve een aanrader!

Schommelingen in de luchtvochtigheid zijn trouwens desastreus voor goeie wijnen. Je zou ervan verbaasd staan in hoeverre externe invloeden zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid de smaak van je wijn beïnvloeden.

Naast een stabiel binnenklimaat – met een lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid – is ook ventilatie van belang voor de bewaring van kwalitatief druivennat. Door goed te verluchten, voorkom je een muffe geur in je kelder én je wijn. Maar let er ook op dat je wijnkelder niet lijdt onder tocht, want die zet de oxidatie van je witte en rode wijn in gang.

Kelderdichting van je wijnkelder

Heb je interesse in wijn en wil je graag een kleine wijnverzameling uitbouwen? Dan staat één ding vast: je wil gebruik kunnen maken van een schone en goed geïsoleerde kelder. Water of schimmels in de wijnkelder zijn absoluut uitgesloten, want die zullen je wijnen binnen de kortste keren bederven. Begin daarom altijd met de waterdichting van je kelder, zodat je nooit nog last hebt van insijpelend water en grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Meer weten? Informeer je vrijblijvend bij DL Vochtbestrijding!

Gerelateerde artikels

Hoe belangrijk is een goede kelderisolatie?

Nieuws
Nederlands
woensdag, oktober 21, 2015 - 11:45
Isolatie is hét woontopic van nu. Een goede isolatie is, in combinatie met een degelijk ventilatiesysteem, onmisbaar in een energiezuinige en gezonde woning. Toch vergeten veel mensen om hun kelder aan te pakken, terwijl dit juist een erg vochtgevoelige ruimte is. Hier lees je waarom kelderdichting en kelderisolatie absoluut onmisbaar zijn.

Hevige onweders op komst? Controleer je huis nadien op vocht!

Nieuws
Nederlands
woensdag, juli 8, 2015 - 11:45
Wie droomt er nu niet van een lange, warme zomer? In ons gematigd zeeklimaat worden hete dagen helaas ook gevolgd door hevig onweer. Zeker in Vlaanderen, met de dichte lintbebouwing, leidt massale regenval al eens tot wateroverlast of overstromingen. Het is dus zeker aan te raden om na periodes van felle onweersbuien je huis te controleren op insijpelend vocht of andere vochtproblemen.

Hoe voorkom je vochtproblemen in de kelder?

Nieuws
Nederlands
woensdag, april 29, 2015 - 17:00

De kelder is de ruimte bij uitstek waar we onze spullen stockeren die we nergens anders kwijt kunnen. Daarnaast gebruiken we de koele ruimte ook als opslagplaats voor allerlei voeding en drank. In het licht daarvan is het uitermate belangrijk dat de kelder droog is. Schimmel is nefast, zeker in een ruimte waar voeding wordt bewaard. Daarom geven we je enkele tips om vochtproblemen in de kelder te voorkomen.

Schimmel in huis? Pak het probleem grondig aan!

Nieuws
Nederlands
vrijdag, januari 23, 2015 - 14:00

Schimmel in huisHeb je schimmel ontdekt in de kelder of, erger nog, in een van de leefruimtes in huis? Dan is het zaak het probleem snel aan te pakken en bovenal grondig, want met een oppervlakkige aanpak bereik je op de lange termijn helemaal niets. De schimmel zal dan hoogstwaarschijnlijk opnieuw opduiken, en je kan weer van vooraf aan beginnen.

“De crisis dwong ons om creatief te zijn”

Nieuws
Nederlands
woensdag, september 24, 2014 - 09:45
50.000 wagens passeren ’s morgens en ’s avonds langs de hoofdzetel van DL Vochtbestrijding, pal naast de A12 ter hoogte van Aartselaar. Tel daarbij de 19.000 klanten die het bedrijf sinds de oprichting in 2005 mocht toevoegen aan zijn database en u begrijpt het enorme potentieel dat Christian Lemable en zijn vrouw Seka Dobric dag in dag uit in goede banen leiden. “We zouden nog veel harder kunnen groeien.”